Чи знали ви, що в багатьох музеях світу знаходяться зразки алкогольного напою з Волині? І це не пиво луцьких Земана чи Шнайдера. Чи чули ви про горілку «Любомльська пейсахівка»? А вона була колись дуже популярною за межами Волині.
Якщо розпочати
розповідь із ключового слова «пейсахівка», то є такий міцний єврейський напій,
що виготовляють із родзинок. За технологією, виноград збирається, засушується,
потім розпарюється, а далі відбувається перегонка в мідному апараті для
дистиляції. Правильніше називати її самогоном, адже міцністю вона була 40%.
Назву напій отримав на честь релігійного свята Пейсах.
Крім сировини від
цукрового самогону, пейсахівка відрізняється тим, що бродить на диких
виноградних дріжджах і в процесі її приготування використовується подвійна
(іноді потрійна) перегонка, котра поліпшує якість.
Для приготування
пейсахівки потрібні ароматні крупні родзинки, мінімально оброблені
консервантами. Інакше бродіння ви не побачите або воно буде млявим, а в смаку
напою з'являться неприємні нотки, особливо якщо ягоди оброблялися діоксидом сірки.
Виробництвом
напою «пейсахівка» в Другій Речі Посполитій займались монополісти. Так, 30%
напою продукували в Любомлі на «Фабриці горілок Райзмана та Копельзона». Усю
іншу «пейсахівку» виробляли в містах Вільно та Гродно.
Свою продукцію спиртогорілчаний завод Райзмана і Копельзона продукував не довго, а саме з 1925 по 1930 рік. До речі , в 1930-х у Любомлі була єдина приватна аптека тих таки Мошко Райзмана і Кельман Копельзона. Сьогодні в приміщенні колишньої гуральні знаходиться хлібзавод, а ще раніше була електростанція.
Кошерна
«Пейсахівка» з Любомля розливалась в скляну тару ємністю 0,6 літра та
випускалась раз в рік, спеціально до свята. Крім того, на фабриці в Любомлі
виробляли фірмові лікери, зубрівку та чисту горілку. Райзман та Копельзон також
продавали популярний тоді лікер «Аллаш» - традиційний німецький міцний спиртний
напій, настояний на кмині (тмині). Через високий вміст цукру напій відноситься
до лікерів, хоча по міцності він сягає близько 40%. Свою назву напій отримав
від маєтку Аллаш (латиш. Allažmuiža) в сучасній Латвії, де як мінімум з 1823
року вироблявся баронами фон Бланкенхаген.
На багатьох польських сайтах можна сьогодні зустріти навіть одяг із зобаженням бренду «Любомльська пейсахівка», цікаво, що для заохочення продавці пишуть: «Любомльська пейсахівка краща за бурбон Jack Daniel’s».
Автор: Тетяна
ЯЦЕЧКО-БЛАЖЕНКО
Немає коментарів:
Дописати коментар