У цьому випуску
занурюємось у світ харчування Гетьманщини та українських земель XVIII-XIX
століть. Наш гість — Вадим Назаров, кандидат історичних наук, співробітник
Національного музею народної архітектури та побуту України. Дослідник історії
Гетьманщини та українських земель у ХІХ столітті, співавтор книг
"SKOVORODANCE. Коло щасливих людей" та "Старосвітська кухня
України", автор наукових публікацій про відносини Гетьманщини та
Російської імперії, історію освіти, поширення нових сільськогосподарських
культур в Україні у XVIII-ХІХ століттях, історію харчування.
Разом із ним
говоримо про те, що їли наші предки — від житнього хліба та баранини до появи
картоплі й кукурудзи. Розбираємо структуру господарювання, роль м'яса, риби та
молочних продуктів у раціоні, значення солі та меду, ритуальні страви та
регіональну специфіку. Дізнаємось, як американські культури змінили українську
кухню, чому рисова кутя була ознакою достатку, і як борщ еволюціонував протягом
століть.
Цей випуск — про історію через їжу, про повсякденне життя людей Гетьманщини та про те, як раціон відображає соціальну структуру, економіку та культурні зміни.
Немає коментарів:
Дописати коментар